Kongslejren

Kongslejren kendes af alle, der bor i vores område. Kongslejren er bygget i foråret 1928 med henblik på at kunne give børnene fra Chr. IX’s Børnehjem (kaldet Slottet), Finsensgade 14, Århus C mulighed for gode ferieoplevelser. I 1927 blev grunden købt for kr. 800 og huset herefter opført for kr. 16.000. I 1936 blev der for kr. 1800 tilkøbt et areal på 2 tønder land vest for lejren for at undgå sommerhusbyggeri tæt på. Her anlagdes senere en fodboldbane. Dette areal er siden igen solgt fra og brugt til netop sommerhuse. Kongslejren er ombygget og renoveret mange gange de følgende år, indtil man i 1990 valgte at sælge den til private.

I 1990/1991 opførte man så den nye Kongslejr, der er beliggende på en 5000 m2 grund i nåleplantagen bag den gamle lejr og har adressen Begtrupvig Strandvej 47. Den nye lejr har direkte adgang til stranden og egen badebro. Børnene fra børnehjemmet bruger stadig lejren til ferieophold. Når huset ikke bruges af børnehjemmet, udlejes det til private. Der er altid stor efterspørgsel. Booking foregår via lejrens hjemmeside <LINK www.kongslejren.dk>www.kongslejren.dk</link&gt;

Flere der bor herude har haft ferieophold på Kongslejren. Det gælder bl.a. Finn Kimose, der boede på Chr. IX’s børnehjem fra 1948 til 1956 og hvert år holdt sommerferie på Kongslejren.

Børn udgået fra børnehjemmet – mange uddannede som håndværkere – byggede huset OKKARA i 1956. Okkara er færøsk og betyder ”vores”.

Forstanderen på børnehjemmet frk. Jacobsen betalte alle udgifter til grund og byggeri. OKKARA er i dag et fond. Huset lejes ud til børn og deres børn udgået fra børnehjemmet. Finn Kimose er formand for OKKARAS bestyrelse. For nogle år tilbage solgte man 4 grunde fra, så det lykkedes at få bygget et helt nyt OKKARA i 2012. I 2018 har området fået glæde af den nye flotte badebro nedenfor OKKARA.

De 4 grunde på hjørnet af Herculesvej og Metholmvej er nu alle solgt, byggerierne i gang og et hus er allerede taget i brug.

Tak til Finn Kimose for billeder og oplæg til tekst.