Generalforsamling søndag den 7/7 - 24 kl. 11.00 i Bålhytten ved Tved Forsamlingshus.

Grundejerforeningen for Thorup og Tved Strand (GTTS).

Generalforsamling søndag den 7/7 - 24 kl. 11.00 i Bålhytten ved Tved Forsamlingshus.

 

 

Dagsorden. 

 

1. Valg af dirigent.

Bestyrelsen foreslår Bjarne Simonsen. Ingen modkandidater blev foreslået.

Bjarne konstaterede, at mødet er lovligt indkaldt og afholdes tids- og stedsmæssigt efter vedtægterne.

 

2. Formandens beretning.

Konstaterer et noget skuffende fremmøde optalt til i alt 37 (48 sidste år) inkl. bestyrelsen.

Ved sidste generalforsamling 2023 blev Finn genvalgtog Jan nyvalgt for 2 år til bestyrelsen. Anne og Kristian blev genvalgt som suppleanter. Bestyrelsen herudover har bestået af Annett og Poul - og mig som formand.

Ved generalforsamlingen fik vi vedtaget en lille vedtægtsændring for ikke at gøre det alt for besværligt for bestyrelsen efter nyvalg. Det er hvidvaskloven, der trykker.

Siden generalforsamlingen i 2023 har vi holdt 4 møder19/8 – 23, 29/10 - 23, 25/2 - 24 og sidst 26/6 - 24. Alle referater kan I finde på vores hjemmeside.

 

I år gennemførte vi strandrensning 4. maj – og midsommeraften i år med 

Sankt Hans bål og fællessang 23. juni.

Vi havde tidligere ambassadør og mangeårig beboer ved Begtrup Vig Lars Blinkenberg som båltaler. Talen var på vers med fine og fornøjelige rim – samt lidt kommentarer undervejs, og omhandlede både de klassiske midsommeremner samt de ting, der trykker verden og os lige nu, men ikke mindst også lidt om livsglæden. Det var en meget fin aften med stor deltagelse – nogle talte 130 – andre 150 deltagere. I hvert fald det største fremmøde jeg har set i den tid, vi har haft sommerhus herude. De der ikke hørte talen,kan læse den på vores hjemmeside.

 

Efter diskussionen ved sidste generalforsamling og med nye yngre kræfter i bestyrelsen

valgte vi at sætte ekstra kræfter ind på at holde sommerweekend. Vi havde taget mange i ed, og generalforsamlingen skulle være sidste begivenhed. Vi havde planlagt hoppeborg, stand-up paddling, stenmaling, loppemarked, lidt at spise og drikke samt fælles spisning i går aftes. Vi havde glemt at tage vejret i ed. Med varslede tordenbyger, konstant regnvejr, blæst med vindstød op til 24 m/s var det umuligt at sætte teltet op, men selvfølgeligt let at tage det ned. Problemet ville så være om vi kunne finde det.

Nu var gode råd dyre. Forsamlingshusene optagede. Vi kiggede på tilgængelige lader og andre muligheder og valgte så bålhytten her.

 

Næste lørdag holder vore 2 vejlaug generalforsamling. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at opfordre de beboere, der benytter Tangvej og/eller Metholmvej/Herculesvej/Marsvej som adgang til sommerhusene til at støtte vejlaugene, så vi kan holde tilkørselsvejene farbare og i rimelig stand. Det er vanskeligt og kræver mange ressourcer – især når der kommer rigeligt med vand fra oven.

 

Her i foråret fik I som sædvanligt vores lille folder om året der gik – og året der kommer - og endvidere har vi haft kontakt med jer via vores hjemmeside på gtts.dk, hvor vores webmaster – og Finn - sørger for at lægge nyheder ind løbende. Endvidere har vi jo en Facebook side, som man kan frekventere og få nyheder fra.

 

Vi har omdelt folderen elektronisk til dem, vi har mailadresser på og fysisk til alle huse i vores optageområde. Vi mangler stadig mange mailadressertrods anmodninger om at få dem tilsendt. Det går langsomt med at få de sidste med, og vi vil jo også gerne give folderen til de familier, der af forskellige årsager fortsat ikke er medlemmer af GTTS.

 

Hvad har vi så arbejdet med det forløbne år:

 

Folderen.

Det er normalt årets største enkeltopgave, men sådan har det ikke været det sidste år. Folderens indhold ligner sig selv med nogle praktiske oplysninger og en status på, hvordan det går – lidt ligesom ved denne generalforsamling.

Omdeles til alle beboere, da der er ting, vi gerne vil kommunikere til alle, og i håb om, at de melder sig ind i GTTS – og betaler kontingentet, der er beskedent – hidtil 100 kr. årligt.

I år var der 2 historiske indlæg. Et fra Kristian Thiede og et fra vores båltaler Lars Blinkenberg. Begge har et langvarigt kendskab til Begtrup Vig, og jeg synes de 2 indlæg supplerer hinanden godt og er spændende læsning for os, der holder af vores sommerhusområde, men ikke har været her ”altid”.

 

Overfladevand og grundvand.

Siden efteråret 2023 har der været store problemer med oversvømmelser flere steder i vores grundejerforening – og mange andre steder i landet. Store vedvarende regnskyl og egentligt skybrud har givet akutte problemer flere gange, og efterhånden har problemet gentaget sig så mange gange, at grundvandet stod meget højt i vores område. Det er ikke helt så galt længere. Hos os har der været problemer på Jupitervej, Carlsvognsvej, Solvej, Marsvej, Herculesvej, Metholmvej og ikke mindst på Stjernevej og Cassiopeiavej. Måske også andre steder, som vi i bestyrelsen ikke har hørt om. I vores 2024 folder er et billede af forholdene ved Cassiopeiavej. Mange har sikkert set søen på Herculesvej og Metholmvej, der omfattede mange grunde og var op mod 100 m lang. Mange grundejere har måttet ud at låne, leje, købe pumper for at få vandet afledt. Andre har gravet grøfter, mens andre igen har haft fat i kloakservice for at få eksisterende dræn renset. I forbindelse med dette har løsningerne ikke altid været lige hensigtsmæssige, idet problemerne bare blev flyttet et andet sted hen. Ifølge Bekendtgørelse af lov om vandløb = vandløbsloven har alle grundejere pligt til at vedligeholde alle slags vandløb – både åbne og rørlagte vandløb, gravede kanaler og dræn på deres egen ejendom. For offentlige vandløb har vandløbsmyndigheden (Syddjurs kommune) påtaget sig denne pligt for grundejerne. Afløbet fra den centrale del af mosen vedligeholdes af Syddjurs Kommune. De øvrige afløb påhviler det grundejerne at vedligeholde. 

Syddjurs kommune har fundet og repareret en afløbsbrønd og det fraførende drænsystem fra Tved Mose. Der blev også fundet et brud på rørledningen ved Marsvej. Det er nu repareret og afløbet fundet velfungerende.  Kommunen er ikke færdig med at spule drænene ved Carlsvognsvej og Solvej, men det vil ske i løbet af sommeren.

Vedrørende problemerne ved Stjernevej og Cassiopeiavej skal der etableres en dialog med udvikleren af det nye sommerhusområde. Vi tror og håber, det kan ende med et dræn direkte ud i Begtrup Vig, så vi på den måde tilgodeser og aflaster drænet fra Cassiopeivej og Stjernevej, som også foreslået af en lokal kloakmester.

Hvis man ikke vedligeholder afløb på egen grund, kan man blive holdt ansvarlig for skader på omliggende grunde og bygninger. Både åbne og rørlagte vandløb skal vedligeholdes således, at det enkelte vandløbs skikkelse eller vandføringsevne ikke ændres. Det er ikke tilladt at ændre vands naturlige afløb uden at indhente en reguleringstilladelse. Vi har hørt at nogle huse har lidt skade af vandet, men vi har ikke nogen oversigt over dette. Frygten for gentagelse og mulig forværring er nok det allerstørste problem.

I grundejerforeningen arbejder vi på, at få en oversigt over vores område hvad angår afløb og dræn. Vi har været på vandreture i området for at se på afløb og brønde sammen med kommunale repræsentanter og en lokal entreprenør. Vi har også trukket på viden fra tidligere medlemmer af GTTS’ bestyrelse. Vi er i dialog med Syddjurs Kommune, så vi kan være så godt rustet som muligt i fremtiden. Det er næppe sidste gang, vi har set disse problemer. 29/2 havde vi møde herude med kommunale repræsentanter. Der var enighed om, at der er behov for tiltag i området. 

Vi vil fortsætte dialogen med Syddjurs Kommune, som gerne skulle ende op i et fællesmøde med alle matrikelejere i vores område. Her forventer vi at kommunen vil komme med anbefalinger til tiltag, og i øvrigt bevare ansvaret for hoveddrænet fra Tved Mose, som de ellers planlægger overført til de enkelte grundejere. Fællesmødet skal tydeliggøre hvilken rolle GTTS kan og skal have. Beboerne herude er jo ikke alle med i grundejerforeningen, og sagen er så omfattende, at vi som udgangspunkt ikke kan drive processen med løsningsforslag og gennemførsel heraf.Nogle grundejere skal formentligt orienteres om, at de har et drænrør på egen grund, som skal vedligeholdes.

På Cassiopeiavej har man etableret et drænlaug for at være fælles om processen. Noget tilsvarende skal nokogså etableres andre steder.

Her bag os ligger en oversigt over vores område, hvor vi sidst på generalforsamlingen vil bede jer markere, hvilke vandudfordringer I hver især har oplevet. I får en mere præcis vejledning under punktet evt. Oversigtenvil vi bruge i vores fortsatte dialog med kommunen, så vi kan finde frem til de rigtige løsninger.

 

Udstykningen ved Vibrogaard.

Efter kommunalplanen blev vedtaget har der været arbejdet på udstykningen. Lokalplanen har været i offentlig høring i december og januar, og 9. januar har der været holdt et borgermøde om planen. Beboerne ved Begtrup Vig mødte talstærkt op. Der var mange indvendinger mod planen, og ingen, der syntes, det var en god og velkommen ide at bygge nye sommerhuse på Vibrogaard grunden. Der har været afgivet mange høringssvar under høringsrunden.

Grundejerforeningens indvendinger mod planen gik især på 2 ting: Trafik og overfladevand. Trafikken internt i det nye område, og de afledte problemer med nye beboere og mere trafik i det bestående. Himmervejs udmunding i Begtrupvig Strandvej bør flyttes og der bør ikke være ”circulær” trafik i det nye område, da det vil betyde større trafikgener for de enkelte huse. Tung trafik til byggeområdet vil have svært ved at komme rundt om svinget ved Gamle Skovvej / Begtrupvig Strandvej, hvilket vil belaste Metholmvej, der er en privat fællesvej, der vedligeholdes af Metholm Vejlaug. Derfor bør svinget ved Gamle Skovvej / Begtrupvig Strandvej laves om til et T-kryds, og Metholmvej bør spærres for tung trafik. Endvidere ønsker vi, at parkeringsforbuddet på nordsiden af Strandvejen forlænges mod vest fra Tangvej, så det omfatter hele vores område.

Udover trafikken talte vi om, at vi frygter, at kommunens forslag til afvanding af det nye område vil væreutilstrækkelig og formentligt ville forværre overfladevandsproblemerne i det nuværende sommerhusområde. 

Indvendingerne på borgermødet og de fremsendte høringssvar fik ikke administrationen i Syddjurs Kommune til at ændre lokalplanen, der blev indstillet uændret til behandling i Erhvervs- og Planudvalget. Finn og jeg tog så til byrådsmøde 24/4, hvor vi fik taletid i starten af byrådsmødet. Finn fremlagde problemerne og inviterede politikerne til møde og besigtigelse herude. Det blev så til 2 møder herude 8/5 med politikere inklusive borgmesteren Michael Stegger Jensen og formanden for Erhvervs- og Planudvalget Kasper Kolstrup Møller, beboere på Himmervej, Cassiopeiavej og Stjernevej samt Finn og mig. Det medførte, at Erhvervs- og Planudvalget udsatte behandlingen af lokalplanen i slutningen af maj måned, og bad administrationen om, at se på problemområderne igen og fremlægge en revideret lokalplan. Lad os nu se, om det ikke medfører de for os at se nødvendige ændringer i lokalplanen. Vi har en formodning om, at noget vil ske. Vi ved ikke, hvornår lokalplanen skal behandles i Erhvervs- og Planudvalget, der holder månedlige møder. Herefter skal det til byrådsmøde til endelig godkendelse. Vi følger sagen tæt, og ved, at der er noget der hedder Planklagenævnet.

 

Strandengen. 

Altid et par ord om strandengen. Der er delte meninger om, hvor meget hybenen må fylde herude. Hybenmarmelade og syltede hyben smager dejligt og hybenen ser pæn ud, når den holdes i skak. Hvis derimod hybenen får lov til at passe sig selv, går det kønne af den og den breder sig uhæmmet både horisontalt og vertikalt, så adgangen til strandengen begrænses og udsigten over Begtrup Vig skæmmes og efterhånden hindres. Det er synd.  

Alle har efter dansk ret adgang til stranden og strandengen.

Aftalen med kommunen er nu, at der klippes en gang om året – i efteråret – for at skåne forårets og sommerens blomster på de matrikler, der ønsker det.Jeg har indtryk af, at det fungerer. Formålet er ikke at udrydde hybenrosen, men at holde den under kontrol.

Naturbeskyttelsesloven regulerer området udenfor Strandbeskyttelseslinien, der hos os løber langs med Strandvejen. Der må ikke i det beskyttede område reguleres i terrænet eller laves hegn af træ eller sten.

Som nogle ved har vi klaget til Kystdirektoratet over stenene ved Marsvej og Jordvej. Vores klage blev indgivet juni 2021, og er nu endeligt behandlet.Afgørelsen er, at stenene skal fjernes. Vi forventer at denne kendelse ankes, og at der søges om dispensation fra loven.

Nu må vi se. 

 

Affaldssortering og adgangsveje til vores område jvf. RenoDjurs.

Fra efteråret 2023 har vi sorteret affald i 9 typer med 3 affaldsbeholdere til hver grund. Det er ikke kønt, men det fungerer så nogenlunde. Vi har fundet ud af, at ”restaffald” er ikke det, der fylder. Det gør i stedet pap, papir og plastaffald. For nogle også glasbeholderen. Det er jo sommertid.

Hos nogle står spandene frit, hos andre ligger de ned, og så har mange bygget et skjul.

Vi forsøgte med et lokalt skjul via den lokale tømrer Svend Erik Sørensen for at få lidt ensartethed, men det kom der ikke noget ud af, da der kun var ganske få bestillinger.

Ifølge RenoDjurs har der været problemer med adgangsvejene, men de er nu stort set løst, så alle kan få tømt affaldsspandene fra egen vej.

På denne tid og med alt det vand vokser træer og buske nærmest eksplosivt. Der er flere steder, hvor der trænger til at blive studset for at holde vejbredde og frihøjde indenfor lovens rammer.

2,9 m i bredden og 4 m i højden er det overordnede krav. Det overholdes ikke alle steder, men vi har endnu ikke fået klager fra RenoDjurs.

Da vejene i området har status som værende private fællesveje ligger vedligeholdelsespligten hos den enkelte grundejer. Det står i Privatvejsloven.

Prøv at kigge på det udfor jeres eget hus – og hjælp gerne naboen, hvis denne har problemer. Vi er jo ikke lige unge alle sammen.

 

Post.

En ny postlov trådte i kraft 1/1 – 24. Det kommer vist ikke til at berøre os.

Hvis området er udstykket før 1. januar 1973 er det frivilligt om man vælger at opstille et fælles postkasseanlæg eller fortsætter med enkeltstående postkasser. Postkasserne skal stå ved indkørslen, være belyste og aflåselige samt selvfølgeligt være udstyret med tydeligt navn. Vi kan garantere, at det ikke lige nu er tilfældet. Indtil videre har vi ikke hørt noget. Nu må vi se, hvad der sker på postkassefronten.

 

Miljøet i bugten.

Vi orienterede om det sidste år, og det nye på området er, at udvidelsen af Århus Havn blev underkendt. Nok ikke dermed aflyst men i hvert fald udskudt. De største miljømæssige problemer med dumpning af slam er derfor også udskudt i hvert fald hvad angår havnen. Der er dog nok stadig problemer med udvidelsen af Marselisborg Renseværk. Det tales der ikke så meget om.

Fedtemøg har vi heldigvis ikke set meget af i Begtrup Vig endnu. Lad os håbe, det fortsætter sådan.

Vi har oven i købet hørt at nogle har fanget en del fladfisk i år.

 

Diskussion af formandens beretning.

Der kom mange indlæg og spørgsmål omkring vandproblemerne og Tved Mose. Det meste kunne vi besvare – og resten kunne Jørgen Christensen orientere om.

Jørgen foreslog også af GTTS nedsætter udvalg, så alle de berørte områder – og ikke kun Cassiopeiavej/Stjernevej – sammen kan diskutere netop deres problemer. Det kunne også være i form af et drænlaug nedsat udenom GTTS, men GTTS vil selvfølgeligt gerne være med som sparringspartner.

Flemming fra Carlsvognsvej fortæller, at han har haft kontakt til Morten Hundahl fra Syddjurs Kommune. Syddjurs kommune vil ikke – og må ikke – gå ind i anlæggelse af nye dræn, men kan i stedet hjælpe med at få udført reparationer på bestående anlæg.

Jens fra Jordvej fortæller at der igen er kommet brev fra RenoDjurs om svært tilgængelige veje. Opfordrer til at GTTS igen gør beboerne opmærksom på, at man også skal huske sin ”baghave”, hvis ens grund støder op til 2 parallelle veje. Det vil vi overveje, men mener egentligt ikke GTTS skal lege politi, men i stedet gøre opmærksom på overordnede retningslinjer.

 

Formandens beretning blev herefter godkendt.

 

 

3./ 4. Vores kasserer Poul fremlagde regnskabet.

Regnskabet fremgår af vores folder og af nogle medbragte kopier. Vi havde sidste år 245 betalende medlemmer ud af ca. 350 potentielle. Vi kender ikke det endelige tal for i år. Vi plejer at få flere indbetalinger i løbet af sommeren – og efter rykkerrunden.

Der var et lille overskud på 4.400 kr, og foreningensformue er nu på kr. 86.000.

Vi foreslår – trods prisstigningerne – et uændret kontingent på kr.100.

Poul minder om, at det er en god ide, at give sig til kende ved indbetaling – gerne med både navn og sommerhusadresse.

 

Regnskabet og budgettet 2024-25 blev godkendt.

 

5. Ingen indkomne forslag.

 

6. Valg af formand. 

Formanden genopstiller ikke. Tiden er inde til noget nyt. Jeg har været formand siden 2016, og synes nu, at andre må påtage sig denne opgave. Vi har ledt efter formandsemner, men har ikke fået nogle positive tilbagemeldinger. Der er jo stadig en mulighed for at melde sig her ved generalforsamlingen. Der er dog ingen, der melder sig. Her på falderebet har Finn fra bestyrelsen tilbudt sig som formand.

Finn har lavet et stort arbejde omkring vores lokalplan og vores vandproblemer, og det er vigtigt at disse opgaver føres til ende. Han vælges med akklamation.

 

 

      

7. Valg af

A. To bestyrelsesmedlemmer Annett og Poul er på valg. Annett ønsker ikke genvalg. Poul – vores kasserer - vil gerne modtage genvalg. Et bestyrelsesmedlem vælges for 2 år af gangen. Endvidere er Finns bestyrelsespost ledig i 1 år.

Der er ikke nogen ved generalforsamlingen, der ønsker at opstille til valg.

Herefter foreslår vi, at Poul genvælges, at Kristian indtræder i bestyrelsen for en 2-årig periode og at Lars bytter sin formandspost ud med en 1-årig bestyrelsesperiode..

Forsamlingen godkender denne løsning.

B. Nu skal der så vælges 2 suppleanter. Anne ønsker ikke genvalg og Kristian er gået ind som bestyrelsesmedlem. Alle suppleanter deltager i bestyrelsesarbejdet på lige fod med de egentlige medlemmer, men har ikke stemmeret, hvis vi skulle komme dertil. Man bliver valgt for 1 år.

Vibeke Wester Petersen og Dorthe Blinkenberg melder sig som mulige kandidater. De bliver herefter valgt.

 

            ​8. Valg af ​

C. To revisorer. Berit Pedersen og John Szygenda tilbyder at fortsætte. 

D. En revisorsuppleant. Jørgen Christensen tilbyder at fortsætte på denne post.

 

9. Evt. Finn anmoder alle tilstedeværende om at afmærke på et kort, hvor meget man hver især har været generet af vandmængderne den sidste tid. Vi skal bruge kortet i vores fortsatte bestræbelser.

 

 

Bjarne afsluttede den generalforsamlingen, der blev gennemført i god ro og orden.

Herefter var der en øl/vand og en sandwich fra Stenbækhus til de fremmødte.

 

Bestyrelsen efter GF ser således ud:

Formand: Finn Svejstrup Olsen, Meteorvej 1, finn.svejstrup.olsen@gmail.com, 60518760

Kasserer: Poul Hansen, Metholmvej 14, phanklinik@hotmail.com, 26748626  

Jan Secher Mortensen, Herculesvej 13, jansecherm@gmail.com, 51883174  

Lars G. Hansen, Herculesvej 24, lgh@dadlnet.dk, 21222195

Kristian Thiede, Nordstjernevej 11, krthiede@gmail.com, 40897200

Bestyrelsen konstituerer sig endeligt ved næste bestyrelsesmøde.

 

Suppleanter: 

Vibeke Wester Petersen, Marsvej 21, westerpetersen@gmail.com, 27268378

Dorthe Blinkenberg, Begtrupvig Strandvej 15, dortheblinkenberg@outlook.dk, 23248448

Revisorer: 

John Szygenda, Carlsvognsvej 9, jsz@aarsleff.com, 40442265

Berit Pedersen, Tangvej 26, beritped@live.dk, 25532573 

Revisorsuppleant: Jørgen S. Christensen, Uraniavej 2, jorgensc@gmail.com, 42914767

Webmaster: Gregers Wegener, Begtrupvig Strandvej 35, wegener@clin.au.dk, 51717403

 

Referent: Lars G. Hansen 7/7 – 24.