Pas på Skovflåten

Af Toke Nørby

Skovflåten
er en blodsugende mide, som ofte fejlagtigt kaldes en tæge (der er et insekt). Skovflåtens livscyklus består af fire stadier:

  • Ægstadiet: Den voksne hunflåt lægger op til 6000 æg i høj vegetation, hvorefter hun dør. Æggene udklækkes til larver efter ca. 14 dage. Larverne har tre par ben.
  • Larvestadiet: Larven venter på et mindre dyr, fx en mus (men også et menneske) og bider sig fast og suger blod i 2-3 dage, hvorefter den slipper og falder af. I løbet af et års tid forvandles larven til en nymfe (med fire par ben). Det er først, når larven har suget blod af et borrelia-inficeret dyr, at den kan videregive bakterierne.
  • Nymfestadiet: I dette stadie kravler den gerne ud på spidsen af et græsstrå e.l. og venter på, at fx et menneske kommer forbi. Den slipper græsset og lader sig falde ned på værten, hvor den bider sig fast og suger blod i op til 5 dage. Når den er mæt, slipper den sit tag og falder ned i vegetationen. I løbet af sommeren udvikler nymfen sig enten til en voksen han- eller hunflåt (også med fire par ben).
  • Voksenstadiet: Som voksen er det kun hunnen, der suger blod. Kroppen svulmer op i løbet af de typisk 10 dage, som den voksne hunflåts måltid tager. Herunder vil den også befrugtes, hvis der er en hanflåt i nærheden. Det efterfølgende forår lægger hunnen æg og dør.

Både som larve, lymfe og som voksen kan flåten suge blod af mennesker og kan, hvis den indeholder borreliabakterier, i uheldige tilfælde smitte mennesker, så man udvikler Borreliose.

Er du blevet bidt af en skovflåt
er det vigtigt, at du fjerner den så hurtigt som muligt. Det første døgn smitter den sjældent, og du kan fjerne skovflåten med en spids pincet eller specialtang (fås på apoteket). Det mest effektive er efter min mening en spids pincet, hvor man tager fat om flåtens hoved - ikke om kroppen - og forsigtigt drejer den fri. Får man ikke alle munddele med, afstødes disse i løbet af et par dage.

Hold øje med bidsåret
Opdager og fjerner du flåten for sent og får et hududslæt, der vokser til 4-5 cm i diameter, skal du søge læge. Han kan ordinere dig antibiotika, fx penicillin, i 10-21 dage afhængigt af, hvor fremskreden infektionen er. Får sygdommen lov til at udvikle sig, kan den give smerter i bryst og ryg, nedsat muskelfunktion i arme og ben, eller lammelse af ansigtsmusklerne.

Min fangst af skovflåt i sommeren 2014
Vi har i flere år haft rådyr ved vores sommerhus. Det er ganske hyggeligt at se disse langbenede "omvandrende skovflåt-kolonier" - for der kan være ganske mange flåt på et sådant dyr.

I 2014 var vi i 14 dage "barnepige" for vores yngste datters og svigersøns hund, Mille, en fin, fin dansk-svensk gårdhund (også kendt som en "Kvik-hund", men her med lidt labrador-gener og måske med lidt andet også :-), og som var en fantastisk "flåtmagnet".

I løbet af de 14 dage fangede jeg ca. 15 flåter på hunden - foruden de flåter, der kravlede eller havde bidt sig fast på os. Da jeg gerne ville vise vores barnebarn hvordan flåterne ser ud, satte jeg dem på knappenåle een efter een, men måtte af hensyn til husfreden opbevare dem i et syltetøjsglas med låg - derfor de afrundede hjørner og "håndtag" (skruen). Så da min datter og hendes familie kom for at hente Mille, fik de mit "trofæ-bræt" med flåter med hjem.

Skal man have penicillin, hvis man er blevet bidt af en skovflåt?

Er man blevet bidt og efterfølgende straks har fjernet flåten, er risikoen for at udvikle <LINK www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/borreliose.htm _blank>borreliose</link> så lille, at der ikke umiddelbart er grund til behandling med antibiotika.

Derimod er det vigtigt at holde øje med symptomerne for borreliose, specielt en rød plet omkring det sted, hvor skovflåten sad. Hvis den plet gradvist bliver større, og der efterhånden kommer der et blegt område i midten (Erythema Migrans), er der grund til at være på vagt.
Disse symptomer vil typisk vise sig fra en til fire uger efter, at man blev bidt. I sjældne tilfælde kan man dog have borreliose, uden at man får røde mærker.

Vær opmærksom på, at det er normalt, at der kommer en lokal reaktion i bidstedet med rødme. Så længe dette røde område kan dækkes af en 2-krone, er der sandsynligvis kun tale om den lokale reaktion. Vokser området sig større, skal det vurderes af en læge. Men ved den mindste usikkerhed, bør bidstedet vurderes af en læge!

Mere om flåter:
En lang række hjemmesider beskæftiger sig med skovflåten og farerne ved at blive bidt af en sådan. Man kan enten Google den, eller tage et kig på bl.a. denne side: <LINK min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/32 _blank>min.medicin.dk</link>.