Lidt om min tidlige tid ved Begtrup Vig

Indlæg ved sommerfesten 18.07.2015 - af Toke Nørby


Hvis man ser i vores folder for GTTS, kan man se, at grundejerforeningen blev stiftet 26. juli 1964. Det vil sige, at vi er ved at afslutte 50 års jubilæumsåret, der begyndte sidste år 26. juli 2014 og løber ud om en uges tid – uden at vi har fejret dette jubilæum, så vi kan passende kalde denne sommerfest for 50-års jubilæumsfesten for GTTS.

Jeg er født i marts 1943 og man kan se i kirkebogen for Skt. Johannes Sogn i Aarhus, at jeg i juli 1943 blev døbt i Tved kirke af Provst Jens Mathias Eriksen (1889-1964). Baggrunden var at vi på det tidspunkt havde fået sommerhus her ved Begtrup Vig og mine forældre havde lært en ganske stor del af den lokale befolkning at kende.

Min far, der var fra København søgte og fik i 1937 en overlægestilling på Marselisborg Hospital i Aarhus og i et par somre efter min families ankomst til Aarhus, lejede vi læderhandler Knud Jørgensens sommerhus, (huset tilhører i dag en Lone Fink og har adressen Morgenstjernevej nr. 3). Jørgensen havde navngivet sit sommerhus "Pløkken", den betegnelse bruges om søm, hvormed såler slås på fodtøj. (Jeg ved ikke, om sommerhuset stadig bærer det navn).

Mine forældre var meget betaget af området, (de lokale kaldte Begtrup Vig for "Sønderhavet"), og begyndte at se sig om efter en grund til et sommerhus. Mine forældre fik at vide, at de kunne købe en fin "lille" grund på ca. 25.000 m2 - 4,5 tønde land / 2,5 hektar, der tilhørte Laurs Laursen Hvidkjær (1868 - 1953) fra Metholm.

Hvidkjær forlangte 10.000 kr. for grunden, men far sagde pænt "nej tak" til den pris, og sagde, at han kun havde 6.500 kr. Det blev så ved det. Det var nu også mange penge den gang. Vores sommerhus blev bygget i 1939 og adressen var "Nørby - Tved Strand pr. Knebel". Der var hverken vandværksvand eller elektricitet, men en brønd og en vandpumpe i bryggerset og i "det røde træskur" mod vest var der et godt gammeldags lokum med et bræt med hul med en tønde under - simpelthen. Så det var helt bogstaveligt, når vi skulle "på tønden".

Min kære hustru, Inga, var ikke specielt begejstret, da hun, første gang hun var her, erfarede, at man skulle "på tønden" blandt store korsedderkopper og andet kravl, men vi fik først et rigtigt træk og slip, da vi fik vandværksvand indlagt omkring 1964.

Min far havde den regel, at når han gik på tønden, lod han døren stå åben, så andre på lang afstand kunne se, at der var optaget. Døren vendte dog mod nord, så man kunne ikke se personen, der var "på tønden".

Det fungerede faktisk fint i 25 år og spanden blev tømt efter behov og indholdet gravet ned mellem kirsebærtræerne. Det var virkelig fine kirsebær, vi havde den gang!

Der var ingen kommunal tømningsordning med fx "gebyrpris pr. pølle" eller hvad de finder på nu om dage for at flå os.

Lokummet eksisterer endnu, men det er ikke nødvendigt at bede gæster om at benytte "tønden".

Vi fik bil i 1958, men før var det besværligt at komme til sommerhuset. Vi foretrak Mirabådede, der sejlede fra Aarhus til Skødshoved. Herfra kørte vi med en vognmand fra Dejret ned til sommerhuset. (For øvrigt eksisterer en af de gamle Mirabåde vist endnu og har hjemsted i Middelfart).

En dag, hvor vi ankom til Skødshoved stod Provst Eriksen på kajen iført en kæmpe bredskygget sommerhat og da han så min far, råbte han: "Dr. Nørby, vi ser Dem sjældent i Guds hus!”. Hvortil far "undskyldte" sig med, at hans påklædning, når han var i sommerhuset, ikke var præsentabel nok, hvortil Provst Eriksen slog ud med begge arme og råbte ud over forsamlingen: "Kom, som du er!"

Som sagt blev grundejerforeningen dannet 26. juli 1964 - med min far som første formand. Grundejerforeningen fik på et tidligt tidspunkt besked fra kommunen om, at vejene skulle navngives og have stjernenavne, så grundejerforeningen lagde ud med at navngive vejen langs stranden. Den kom til at hedde Mælkevejen – et ganske naturligt og dobbelttydigt valg, da den lokale mælkemand Rasmus Mikkelsen (fra gården overfor Metholm) kørte her og solgte mælk til sommerhusbeboerne. Han kaldtes selvfølgelig "Mælke-Ras".

Mælkeras
Mælke-Ras med varevognen ca. 1955? (Foto fra molsarkivet.dk).
Før havde han hestetrukket mælkevogn, som havarerede totalt, da hestene en dag løb løbsk.

Vores adresse var efter navngivning af vejene: "Nørby - Mælkevejen 152, Tved Strand pr. Knebel".

Desværre ændrede kommunen senere navnet Mælkevejen til noget så uinteressant og idéforladt som "Begtrupvig Strandvej". Vores adresse blev og er nu "Nørby - Begtrupvig Strandvej nr. 23, 8420 Knebel" – da postnumre blev indført 20. september 1967.

Jeg vil slutte med at oplyse, at jeg i 2001 købte internetdomænenavnet "begtrupvig.dk", der næsten som det eneste internet-navn med tilknytning til området, ikke var "taget". Min hensigt var og er stadig at lægge historier om vort dejlige sommerhusområde og tiden her ud på begtrupvig.dk, men årene går og ikke alt, hvad man planlægger, bliver straks ført ud i livet.

Ting tager tid.

Tak fordi I lyttede til dette lille tilbageblik!
Toke Nørby


Toke.Norby@begtrupvig.dk